Таврійський розпис — диво Причорномор’я.

Таврійський розпис — напрямок в народному прикладному образотворчому мистецтві, що сформувався на території Кінбурнського півострова як засіб декору екстер’єру житлових будинків. Відносно нещодавно його почали популяризовувати і знайомити з ним не лише світ, але й самих миколаївців.

Зараз таврійський розпис набирає все більше шанувальників, його використовують у виготовленні сувенірів, оформленні інтер’єру, оздобленні одягу, дизайні сайтів тощо. Для ознайомлення з історію Таврійського розпису, його особливостями, сьогоденним розвитком у Миколаївському професійному промисловому ліцеї 4 січня 2023 уроку пройшла науково-практична конференція «Таврійський розпис: диво Причорномор’я». У заході взяли участь викладачі, майстри виробничого навчання, інші педпрацівники освітнього закладу.

Майстер виробничого навчання Любов Онощенко розповіла про елементи та техніку зображення Таврійського розпису, особливості кольорової гамми, візерунків, де переважає морська, рослинна та тваринна тематика. Показала власноруч створені візерунки. Також представила відеосюжети про Любов Паранюк — художницю, майстриню, яка відроджує унікальний таврійський розпис.

Учасники заходу звернули увагу на актуальність використання техніки Таврійського розпису як засобу художньо-естетичного розвитку та патріотичного виховання здобувачів освіти, а також як перспективного напрямку використання у кондитерському виробництві.

Кожна історична епоха, кожна національна культура сформували власну, унікальну орнаментальну систему. Будь-який розпис виконує декілька завдань: декоративне призначення, оберегова функція та закодована у мазках інформація, яка дійшла до нас у знаках і символах від наших пращурів. Останнім часом він активно відроджується на Миколаївщині.

Елементи цього південного розпису використали здобувачі освіти Миколаївського професійного промислового ліцею для оформлення кондитерських виробів.