1 жовтня Україна відзначила три славетних свята: День захисників і захисниць України, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. З метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій, сприяння зміцненню патріотичного духу учнівської молоді 4 жовтня 2023 року у Миколаївському професійному промисловому ліцеї було проведено урок мужності «Герої рідного краю». Після тривалої перерви актова зала ліцею знов була наповнена гостями. На захід було запрошено здобувачів освіти І курсу і педколектив ліцею. А урочисту програму підготували заступник директора з НВихР Тетяна Тулейбич, педпрацівник ліцею Анастасія Смалько і творча група здобувачів освіти груп КК-11, КК-12, КБ-11. 

«Українці, нас не подолати, 

є прикростей багато й таємниць, 

але народ наш заслужив на свято, 

на День Захисників і Захисниць!» 

Такими слова розпочався урочистий захід, який не залишив байдужим жодного глядача. Юнаки і дівчата читали вірші, співали пісні, демонстрували зворушливі відео про наших захисників. В емоційній атмосфері лунали теплі слова, сповнені глибокої поваги та вдячності, розповіді про козацькі традиції і витоки української армії, про героїв України, які першими прийняли удар ворога, про військове товариство, про жінок — захисниць України. З особливим хвилюванням учні розповіли про випускників ліцею, які боронять нашу країну з 2014 року. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих випускників Бориса Гено, Олексія Слющенка, Андрія Василенка, всіх, хто віддав своє життя за нашу країну.

Почесним гостем заходу був викладач предметів «Захист України» і «Фізична культура», ветеран ЗСУ, учасник АТО Олександр Ювіца, який звернувся до всіх присутніх з вітальним словом побажав їм здоров’я, мирного неба та успіхів. Наголосив, що у роботі, як ніколи став у нагоді його досвід військового, що юнаків і дівчат вчить усьому, що може допомогти їм швидко і правильно зреагувати в умовах загрози життю чи здоров’ю.

З особливо зворушливими словами до всіх учасників заходу звернулася в.о. директора Галина Гуревич. Вона розповіла про трагічні події серпня 2022 року, які зазнав наш ліцей, про волонтерську допомогу із пошиття подушок для потреб ЗСУ, пораненим, ВПО, про акцію «Обереги для захисників і захисниць України». А ще згадала яскраві сторінки становлення української державності, розвитку української мови. 

На завершення уроку мужності учасники заходу і всі глядачі разом виконали пісню «Ой, у лузі червона калина», яка з перших днів російського вторгнення стала знаковою для українців і стала символом нескореної України. 

Захід було проведено з дотриманням вимог безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану в Україні.