11.11.2024 в МППЛ відбулося урочисте відкриття тижня професій громадського харчування та ресторанного господарства. Цього разу тиждень присвячений автентичній українській кухні. Особливу увагу приділено автентичній кухні півдня України. На заході була присутня заступниця директора департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, начальниця управління координації діяльності вищої та професійно-технічної освіти Комісарова Л.О. Людмила Олексіївна зазначила, що рада бути запрошеною на заходи МППЛ, де працює творчий і креативний педколектив та навчаються професіям старанні здобувачі освіти. Захід урочистою промовою відкрила керівник ліцею Гуревич Г.П. Галина Петрівна зробила акцент на важливості популяризації та дослідження української автентичної кухні. Ведучими були голова методичної комісії викладачів професійно-теоретичної підготовки Сахарна А.Ю. та майстрів виробничого навчання — Сошинська О.М. Яскравим доповненням заходу були українські пісні та танці у виконанні творчих та талановитих здобувачів освіти під керівництвом Смалько А.О. На заході у формі віртуальної екскурсії було ознайомлення з автентичними стравами півдня України. Майстер виробничого навчання Шаповалова Л.О. зі здобувачами освіти групи КК-21 приготували та презентували «Юшку рибацьку чорноморську». По закінченню урочистої частини всі бажаючі мали змогу продегустувати цю смачну страву. Також було оголошено план заходів. На нас чекає цікавий, творчий та смачний тиждень!

Другий день тижня методичної комісії громадського харчування та ресторанного господарства «Автентична кухня Миколаївщини». «Голубці пісні», «Перець фарширований курячими потрухами», «Бризоль по-миколаївськи» презентували здобувачі освіти 4-го курсу (майстри виробничого навчання Старикова А.І., Трощенко О.П., Сошинська О.М.)

Третій день тижня методичної комісії громадського харчування та ресторанного господарства «Автентична кухня Миколаївщини». «Товченики по-Вітовськи» родинний рецепт Порогової Марії Василівни. Готували та презентували здобувачі освіти групи КБ-11 Лимар Олександра, Стадник Вікторія (майстер виробничого навчання Крупенко К. В.). Другий рецепт «Товченики по-Вітовські» від Віктора Кас’яновского та Наталії Фенікс. Готувала та презентувала страву здобувачка освіти групи КБ-12 Осадченко Ілона (майстер виробничого навчання Стецюк Н.Д.)

Четвертий день тижня методичної комісії громадського харчування та ресторанного господарства «Автентична кухня Миколаївщини». Сьогодні здобувачі освіти ІІ курсу презентували автентичні страви нашої багатонаціональної Миколаївщини.

Коцюрба – це один зі старовинних українських рецептів, в якому поєднуються картопля, підчеревина та галушки. Кацюрба — українська страва часів козаччини, смачна, запашна. Ця страва неймовірно смачна та ситна, тому її варто спробувати кожному.

Вареники з маком та пшеницею – це страва про Україну, її культуру та смак. Просто захоплює дух від того, наскільки це чудово! Вареники з маком та пшеницею та ще з медом – справжні смаколики.

Лагман – старовинна кримськотатарська страва що прийшла, можливо, ще з часів Золотої Орди. Дуже смачна страва , один з кулінарних символів Криму.

Дякуємо Сергію Романчуку (майстер в/н Фісієнко Н. С.), Євгенію Бакуну, Каробушкіній Катерині (майстер в/н Седнєва О. О.), Фількевіч Софії, Фученко Олені (майстер в/н Діхтяренко Н. С.) за смачну і цікаву презентацію.

П’ятий день тижня методичної комісії громадського харчування та ресторанного господарства «Автентична кухня Миколаївщини».

Вергуни — це традиційне українське печиво з прісного бездріжджового тіста, смажене в олії. В залежності від регіонів могли відрізнятися тісто і форма печива. Так, наприклад, традиційно тісто різали ромбами, всередині робили надріз і завертали всередину надрізу. Але також вергуни могли робити у формі рулетиків або троянд. У київську версію вергунів, крім стандартних компонентів, додавали ром і мигдаль, у конотопську — цедру лимона тощо.

Вергуни часто готували на свята навіть на ті, що припадали на період посту: дівчата пекли їх на вечорниці, господині — на Різдво і для щедрувальників, баби-повитухи — для онуків.

Вергуни- українська випічка зі столітньою історією.

Сьогодні здобувачі освіти з порушенням слуху Федорина Юлія (майстер виробничого навчання Кривицька В.А.) та Рак Костянтин (майстер виробничого навчання Карягіна Т.А.) презентували та частували смачними вергунами різної форми.