Щороку за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 4 червня є Міжнародним днем безневинних дітей — жертв агресії. Згідно з Постановою Верховної Ради України від 1 червня 2021 року 4 червня в Україні є Днем вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

На вшанування пам’яті кожної безневинної дитини — жертви рашистської агресії Миколаївський професійний промисловий ліцей долучився до меморіальної акції «Голоси дітей», присвяченої пам’яті маленьких українців, чиє життя забрала війна. Ця акція була започаткована Першою леді Оленою Зеленською 4 червня 2022 року. Протягом тижня юнаки і дівчата всіх учнівських груп виготовляли з тканини та інших матеріалів маленьких янголів з дзвіночками.

А вранці 4 червня групи І курсу зібралися на урочисту лінійку — реквієм, щоб вшанувати пам’ять дітей, які загинули внаслідок рашистської агресії. Заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Тулейбич розповіла про щорічне проведення акції «Голоси дітей», нагадала про останні трагічні події, внаслідок яких постраждали дıти, та про Олексія Второва, здобувача освіти ІІІ курсу, життя якого обірвалося внаслідок ракетної атаки агресора 11 квітня 2024 року. В.о. директора Галина Гуревич сказала, що дзвіночки – це голоси маленьких янголів, які більше не засміються, не мріятимуть, не потішать батьків, не прославлять Україну. Це голос до нашої свідомості, щоб не забувати, що ми втрачаємо, і довели боротьбу до переможного кінця.

Хвилиною мовчання вшанували усіх дітей, які ніколи не стануть дорослими, але завжди залишаться в нашій пам’яті…

На деревах у дворі ліцею юнаки і дівчата повісили янголят з дзвіночками, що символізують голоси дітей, які загинули внаслідок воєнних дій росії проти України. Легкий вітерець заколихав гілочки дерев і дзвіночки заграли. Ніби пролунали голоси маленьких янголів…

Сьогодні ми згадуємо нашого учня групи КК-33 Олексія Второва. Пекучий біль і гіркий смуток війни чорним крилом торкнувся нашого ліцею. 11 квітня 2024 року вона забрала Олексія Второва, найкращого друга та одногрупника, добру та чуйну людину, яка завжди дарувала посмішку та підіймала настрій. Він був світлим, щирим юнаком, який мріяв про професію кухаря і кондитера, будував плани на щасливе майбутнє. Йому ще скільки б жити, любити, мріяти… Дуже боляче усвідомлювати, що молоде життя обірвалося в розквіті сил.

Вибух у Миколаєві 11 квітня 2024 року прогримів близько опівдня. Він пролунав до оголошення повітряної тривоги — о 12:02. У цей час армія росії вгатила балістичною ракетою по промисловому підприємству. Після вибуху в Миколаєві 11 квітня було пошкоджено близько 20 житлових будинків, а також цивільні автомобілі.

Чотири людини, які випадково опинились на місці влучання, загинули.

Серед них — наш Олексій, здобувач освіти групи КК – 33 Миколаївського професійного промислового ліцею, який загинув на руках своїх батьків.

Олексій завжди був душею компанії. Навіть на виробничій практиці він швидко став членом колективу Food Market MIDA, де його цінували та любили.

Завжди активний, позитивний, із задоволенням брав участь майже в усіх заходах групи та ліцею…

Останні конкурси, де Олексій брав участь і отримав призові місця та був нагороджений Грамотою, Дипломом та Сертифікатом:

— 3 етап всеукраїнського конкурсу «Охорона праці очима дітей» — 3 місце;

— Творчий проєкт «Фізико – математичний портрет моєї майбутньої професії» — 1 місце…

Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати рідної, близької людини, та нехай добрий, світлий спомин про нашого товариша стане сильнішим за смерть і назавжди залишиться у пам’яті рідних, друзів, усіх, хто знав його, любив і шанував.