Вижили тоді – переможемо зараз

Упродовж століть на теренах нинішньої України мешкали різні народи, які у непростій взаємодії через конфлікти та компроміси творили унікальну поліетнічну палітру соціокультурного простору. Яскравим прикладом є трагічна історія кримських татар, насильницька депортація позбавила їх Батьківщини. Цей гордий, нескорений народ і сьогодні переживає випробування долі. Депортація кримських татар із Криму відбувалася впродовж 18–20 травня 1944 року. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб.

18 травня виповнилося 79 років від початку масштабного етнічну злочину. На вшанування пам’яті жертв геноциду кримських татар, всіх, хто став жертвою депортацій 1944 року, у Миколаївському професійному промисловому ліцеї в онлайн-форматі пройшли тематичні заходи.

Класні керівники в учнівських групах провели уроки пам’яті «Без права на забуття», протягом яких здобувачі освіти ознайомилися з подіями 1944 року в історії кримськотатарського народу, під час яких майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули. Учасники заходів обговорили питання щодо передумов, причин та особливостей депортації кримськотатарського народу, подальшої долі після депортації та подій сьогодення. Ключовим питанням цієї дискусії було: «Як вплинула депортація кримських татар на долю цього народу та його сучасне положення?». Також висловилися за толерантне ставлення до національних меншин, які проживають в Україні, до тяжкої долі депортованих та за повагу незламності духу у боротьбі за право жити на своїй землі.

В групах І курсу переглянули фільм «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва (першої художньої картини про депортацію кримських татар), який розповідає про депортацію кримських татар з рідної землі. У центрі – життєва історія військового льотчика Амет-Хана Султана, який став очевидцем трагедії, що не оминула і його родину. Фільм дуже сподобався. Драма, яка розгортається в ньому, змусила замислитися над історичними паралелями між тими подіями та агресією Росії проти України, що триває протягом 2014-2023 років. В якості надихаючого матеріалу переглянули відео про перемогу співачки Джамали на Євробаченні 2016 року та поговорили про її активну допомогу у зборі грошей для ЗСУ та підтримки Україну.

Всі учасники виховних заходів висловили віру в перемогу України над російськими окупантами і повернення усіх окупованих територій, у тому числі і Криму. І у єдиній Україні кримські татари будуть і далі розвиватися, творити добрі справи для розвитку держави, жити у співдружності, партнерстві та злагоді з усіма іншими народами, що населяють нашу державу.

Ми проти булінгу

У Миколаївському професійному промисловому ліцеї практичним психологом та соціальним педагогом була проведена інформаційна кампанія «Година проти ненависті» до Міжнародного дня проти цькування (булінгу). Під час онлайн-зустрічей педагоги разом зі здобувачами освіти з’ясовували, як соціальне оточення впливає на наші рішення; вчилися розпізнавати негативні впливи цькування та впевнено їм протистояти; досліджували способи маніпуляцій; тренувалися тому, як відмовлятися від небажаних пропозицій; дізнавалися, як протидіяти агресії та булінгу; розвивали навички протидії тиску і насиллю; вчилися будувати «Я-висловлювання».